Nabídka
Naše nabídka
Nabízíme tradiční sladké, slané a speciální malované moravské koláče.
Nově také nabízíme svatební koláče, koláčky a dorty.
Moravský koláč?
Moravský koláč je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením "koláč" nebo "frgál." Na rozdíl od koláčů frgál má obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně moravských koláčů jsou povětšinou sladké, mezi nejoblíbenější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový koláč. My ale rádi experimentujeme, a tak Vám můžeme nabídnout i koláč ořechový, meruňkový, višňový nebo speciální perníkový.
Označení „frgál“ se původně používalo pro zmetky, tedy nepovedené kusy koláčů. Dříve se pekly také slané druhy moravských koláčů s náplní z kysaného zelí nebo řepy, se kterými nyní také experimentujeme.

Moravské koláče se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti. Setkat se s nimi můžete například při různých folklorních slavnostech.První písemné zmínky o moravských koláčích pocházejí z roku 1826 a jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby.